Houd je van een heerlijke cappuccino? Dit kleine maar machtige kopje is een van de beroemdste espressodranken van allemaal! Het is genieten van die perfecte combinatie van gestoomde melk, espresso en schuimig schuim. Het is heel goed mogelijk om een cappuccino van barista-kwaliteit zelf te maken. Op deze pagina leer je de perfecte cappuccino te maken. 

Wat is een cappuccino precies?

Een cappuccino is een espressodrank met gestoomde melk, melkschuim en espresso. Het lijkt erg op een latte machiato (café latte), maar het aandeel melk is anders. Hier is de verdeling van een latte versus cappuccino: 

Een perfecte cappuccino heeft gelijke delen espresso, melk en schuim (elk ⅓). Een latte macchiato is ⅓ espresso en 2/3 gestoomde melk, met daarop een dun laagje schuim. Hier is een grafiek die het opsplitst!

De verschillen tussen de twee drankjes zijn vrij subtiel, en dat geldt ook voor de smaak. Maar je hebt geluk: de cappuccino is de makkelijkste van de twee om thuis te perfectioneren. Met een latte macchiato ben je op zoek naar microfoam, gestoomde melk met een natte verfachtige textuur die je bijna niet kunt krijgen zonder een espressomachine. Een cappuccino zet je eenvoudig door koude melk op te schuimen met verschillende hulpmiddelen. En dat ook gewoon met een garde.

Eerst heb je espresso nodig!

Voor een cappuccino moet je een stevige espresso zetten: alleen sterke koffie is niet voldoende. Dit betekent dat je het volgende nodig hebt:

Espresso gebrande koffie: De branding is belangrijk om de juiste donkere, bittere smaak te krijgen. Zorg er ook voor dat je een fijne maling op de espresso gebruikt wanneer je deze maakt.

Espressomachine, handmatige espressomachine of Aeropress: Er zijn verschillende manieren om espresso te maken. We gebruiken een espressomachine, die op een aanrecht staat. Of u kunt een kleine handmatige espressomachine gebruiken: het is goedkoper en draagbaar! De goedkoopste optie is een Aeropress: die maakt espresso lang niet zo goed, maar hij doet zijn werk. 

De beste melk voor een cappuccino

Welke melk kan ik het beste gebruiken voor een cappuccino? Gebruik melk die zo vers mogelijk is! Melk die de houdbaarheidsdatum nadert, schuimt niet zo goed. Geloof ons: dat hebben we op de harde manier geleerd!

De beste melk voor een cappuccino? Volle melk. Volle melk schuimt het beste omdat het het hoogste melkvet heeft. Je kunt ook 2% melk gebruiken. Het werkt redelijk goed, maar je verliest een beetje van de rijkdom.

Gebruik havermelk voor een vegan cappuccino. De beste niet-zuivelmelk om te gebruiken is havermelk: deze schuimt het beste op en heeft een goede smaak. 

Hoe moet je warme melk stomen met een espressomachine?

De tool die je nodig hebt om warme melk te stomen? Een espressomachine met een steamer! Dit geeft het beste schuim voor een cappuccino, en melk die gestoomd is, voegt ook een zoete romigheid toe aan de smaak. Je hoeft je geen zorgen te maken over de techniek van microfoam zoals voor de perfecte latte, maar het is toch fijn om een ​​espressomachine te hebben voor deze koffiedrank.

Is er ook nog een nadeel? Espressomachines kunnen prijzig zijn. Dit is de espressomachine die we gebruiken: hij is qua prijs midden in de weg en werkt geweldig. Maar je kunt ook een cappuccino maken door gewoon melk op te schuimen met een garde: zie hieronder! Zo stoom je melk voor een cappuccino:

Houd het stoompijpje net onder het oppervlak van de melk totdat het in omvang is verdubbeld en erg schuimig is.

Laat het stoompijpje iets zakken totdat de melk 150 graden Fahrenheit bereikt: gebruik een thermometer of beoordeel wanneer je hand de kan niet langer dan een paar seconden kan vasthouden.

la 

 

Hoe melk opschuimen: zonder espressomachine (cheermethode!)

Heb je geen espressomachine? Geen probleem. Voor een heerlijke zelfgemaakte cappuccino kun je de melk eenvoudig opwarmen en opschuimen. Er zijn een paar verschillende hulpmiddelen die u kunt gebruiken om melk op te schuimen (zie meer bij Melk opschuimen). Dit zijn de beste hulpmiddelen die we hebben gevonden voor een thuisbarista om melk op te schuimen:

Handmatige melkopschuimer. Een draagbare melkopschuimer is zuinig en werkt goed. Het maakt de melk extreem schuimig, wat geweldig is voor een macchiato of cappuccino.

Als je een Franse pers hebt om koffie te zetten, is het geweldig om schuim te maken! Het maakt een mooi schuimig schuim met bubbels die iets groter zijn dan de opschuimer.

Garde. Een garde werkt ook! Het klopt de melk vrij goed: het heeft ook wat grotere bubbels en genereert iets minder schuim dan de andere methoden.

Hoe maak je thuis een cappuccino!

Heb je je gereedschap, melk en espresso? Super goed. We kunnen nu verder met het leuke gedeelte: hoe maak je een cappuccino! Je combineert alle lessen die je hierboven hebt gelezen om deze smakelijke espressodrank te maken.

Maak de espresso met een espressomachine, espressomachine of Aeropress (zie hierboven).

Stoom de melk (methode espressomachine): Gebruik de opmerkingen in het bovenstaande gedeelte om de melk te stomen en deze lekker schuimig te krijgen.

OF, verwarm de melk op de kookplaat en schuim deze vervolgens op. Een temperatuur van 150 graden Fahrenheit is perfect: dat is waar de melk warm aanvoelt maar niet suddert. Schuim vervolgens met de gewenste methode om de melk op te schuimen tot deze erg schuimig is. Voor een cappuccino wil je een goede hoeveelheid schuim: je gaat voor ⅓ espresso, ⅓ melk en ⅓ schuim.

Dienen. Schenk de opgeschuimde melk bij de espresso en serveer! Het is fijn om een ​​latte-kop te gebruiken, die de perfecte hoeveelheid bevat.

En dat is het! Hoe maak je thuis een cappuccino. Laat ons weten of je het probeert, welke tools je gebruikt en wat je ervan vindt!

Ander heerlijke variaties: de latte macchiato & iced cappuccino!

Als je graag een cappuccino maakt, kun je ook genieten van een macchiato. Een latte macchiato is 2 shots espresso met daarop een dikke laag schuim. Het heeft geen gestoomde melk gemengd in de drank. De opgeschuimde melk maak je op dezelfde manier als een cappuccino. Het verschil is dat je al dat “droge schuim” van de bovenkant van de melk lepelt en het in de espresso giet. Het is als een lichtere cappuccino zonder de extra calorieën.

Je kunt ook een Iced Cappuccino proberen. Combineer espresso en een scheutje melk met ijs en top af met een laag luchtig koudschuim. Het is een heerlijk verfrissende variatie aan deze klassieker.