Welke koffiebonen pot kiezen?

Koffie is een gebrouwen drank die wordt bereid uit gebrande koffiebonen, die de zaden zijn van bessen van de Coffea-plant. Het geslacht Coffea is inheems in tropisch Afrika (met name in Ethiopië en Soedan) en Madagaskar, de Comoren, Mauritius, en Réunion in de Indische Oceaan. De plant werd voor het eerst geëxporteerd van Afrika naar Jemen, omdat koffiebonen werden gekauwd en gegeten door Jemenitische soefi’s. Koffieplanten worden nu in meer dan 70 landen verbouwd, voornamelijk in de equatoriale gebieden van Amerika, Zuidoost-Azië, India en Afrika. De twee meest geteelde koffiesoorten wereldwijd zijn Coffebonen bewaar je in een koffiebonen pot of voorraadbus. De ideale bewaartemperatuur voor koffiebonen ligt tussen 55 en 60 graden Fahrenheit, met een vochtgehalte van ongeveer 60 tot 70 procent. Bewaar de koffie in een luchtdichte verpakking, uit de buurt van licht, warmte en vocht.

 

Koffiebonen zijn tot twee jaar houdbaar als ze goed worden bewaard. Na verloop van tijd verliezen ze echter hun smaak en versheid. Voor de beste smaak maalt u de koffiebonen vlak voor het zetten. Espresso wordt gemaakt door een kleine hoeveelheid bijna kokend water onder druk door fijngemalen koffiebonen te persen. De resulterende vloeistof heeft een hogere concentratie aan vaste koffiebestanddelen dan andere methoden, en heeft een schuimige cremalaag bovenop.

 

Cappuccino is een espresso-koffiedrank op basis van gestoomde of opgeschuimde melk. De klassieke verhouding is een derde espresso, een derde gestoomde melk en een derde opgeschuimde melk.

 

Koffiedranken worden gemaakt door heet water (of veel minder vaak koud water) te mengen met gemalen koffie bonen. De bonen worden na het trekken uit het water gefilterd met behulp van een koffiefilter, een zeef of zelfs gewoon een pot met een ingebouwd metalen filter; dit laatste type wordt ook wel een “Amerikaans” koffiezetapparaat genoemd. Een kleine hoeveelheid cholesterol, ongeveer 10% van de dagelijkse waarde in een kopje zwarte koffieis aanwezig in de koffiebonen. De gebruikte zetmethode beïnvloedt de hoeveelheid cholesterol in de koffie. Uit een studie blijkt dat papiergefilterde koffie mogelijk meer cafestol, een diterpeenverbinding, bevat dan druppelgebrouwen of gepercolateerde koffie.