Lekkere koffie wordt door heel wat dingen bepaald. Het apparaat, de ingrediënten en de manier waarop de koffie gemaakt wordt maak heel wat uit. Daarnaast zijn er een aantal tips die je nu al direct kunnen helpen om lekkere koffie te zetten. Het is zeker mogelijk om lekkere koffie te zetten zonder direct een peperdure koffiemachine aan te schaffen.

Bonen

De koffieboon is het belangrijkste onderdeel van lekkere koffie. Het belang van goede verse bonen wordt vaak onderschat. Er zijn veel goede kwalitatieve bonen te koop. Als je echt voor een speciaal kopje wil gaan moet je ervoor zorgen dat je bonen hebt die bijvoorbeeld heel kort geleden geroosterd zijn. Uiteraard is dit niet persé nodig. Wat wel belangrijk is dat de bonen goed afgesloten worden. Bonen die met lucht in aanraking komen worden snel minder vers. Uiteraard kan je ook filtermaling gebruiken maar vers malen zorgt voor een betere smaak. Dat is om begrijpelijke redenen. Gemalen koffie raakt veel sneller de smaken kwijt.

Verschillende bonen

Het is moeilijk te zeggen wat de beste bonen zijn. Er is echt verschil in kwaliteit maar het heeft ook met smaak te maken. Koffiebonen van een verschillende plant en regio maken serieus uit. Het is dus belangrijk om uit te proberen en welke smaak of smaken jij lekker vindt.

Hoeveelheden

De hoeveelheid koffie en water maakt natuurlijk ook enorm veel uit op de smaak van koffie. Ook dit is uitproberen. Meer of minder koffie bepaald de kracht van de koffie. Er zijn voor verschillende soorten koffie wel regels maar ook dit moet je vooral proberen.

Cappucino

 

 

 

 

Een warm kopje koffie

Zacht water

…Schoonmaken

Los van het soort apparaat dat je hebt is het schoonhouden van je apparaat ontzettend belangrijk. Resten koffie worden namelijk zuur en bitter. Deze resten doen mee in de smaak van het kopje koffie dat je daarna zet. Het apparaat schoonhouden helpt dus om een ‘neutraal’ bakje koffie te zetten. Belangrijk is het dus dat je het apparaat regelmatig ontkalkt. Daar zijn allerlei middelen voor beschikbaar.

Kwaliteit van de koffie

Hoe bewaar jij je koffie?

Wanneer een nieuw pak koffie openmaakt dan ruik je de aroma van de koffie. Op het moment dat het pak open gaat komt er lucht bij en start het verouderingsproces. Het is dus belangrijk om je koffie goed te bewaren. het betekent dat je de koffie met zo min mogelijk lucht bewaard.